Kinek a szaxofon, kinek a szerver

Gyerekkorom óta zenélek. Több hangszer is közel áll a szívemhez és többön játszok is úgy, hogy azt talán méltó zenélésnek nevezni. Van is otthon egy nagyobbacska hangszerarzenál, de ez persze egyáltalán nem mindig volt így. Az első években – nagyjából az első 5 évben nem érte volna meg rögtön hangszert venni a szüleimnek, úgyhogy csak béreltünk a zeneiskolától, előbb klarinétot, majd szaxofont.

Hasznos dolog, amikor egy-egy holmit lehet bérelni és nem muszáj megvenni. De vannak olyan eszközök, amiket nem is gondolnék talán, hogy bérelhetők. Ez előtt például sosem hallottam arról, hogy szerver bérlés. Pedig jobban belegondolva, teljesen logikus dologról beszélünk. Csupán annyiról van szó, hogyha van egy cég, aminek nincs lehetősége vagy igény a saját szerver beszerzésére, üzemeltetésére és fenntartására, akkor már van olyan lehetőség, hogy bérelni lehet ilyesmit. Nem ismerek sok lehetőséget erre, de a RackForest például tudom, hogy ezzel foglalkozik.

Ezeknek a szerver bérléssel foglalkozó cégeknek olyan géptermei, vagy jobban mondva szerver szobái, termei vannak, ahol sok-sok nagy teljesítményű számítógép van, mondhatni már-már szuper teljesítményű, amik rackekben, vagyis gyakorlatilag szekrényekben vannak elhelyezve. Ilyen rackekből meglehetősen sok van egy teremben és így nyilván megéri üzemeltetni egy ilyen szobát, hogy sok-sok racket sok-sok cégnek tudsz kiadni. És szükség is van erre, hiszen elég komoly elvárásoknak kell megfelelnie egy ilyen szobának. Például a hőmérséklet szemszögéből lényegében elengedhetetlen a megfelelő légkondi, mivel a számítógépek rengeteg hőt termelnek, ellenben nem melegedhetnek túl.

Egy másik aspektus, amiért akár meg is érheti egy ilyen termet fenntartani és akár szerverbérléssel foglalkozni – méghozzá az, hogy egy ilyen kapacitású szerver szobában nem csak hostingra van lehetőség, hanem rengeteg más dologra is, ami ilyen számítógépes berkeken belül működhet: például tárhely szolgáltatás, vagy felhő, vagy még valójában holnapig lehetne sorolni, csak nem értek hozzá igazán.

Egy szó, mint száz, nagyon jó, hogy van ilyen bérlésre lehetőség és érdekesnek találtam a történetet – meg persze a párhuzamot a kezdő hangszereimmel és gondoltam elmesélem.