Fejlesztésre van szükség

Réges régen kezdtem foglalkozni hangszergyártással. Amikor úgy döntöttem, hogy kiköltözöm egy csendes kisvárosba, az is eldőlt, hogy építtetek egy kis melléképületet, ami a műhelyem lett.

Így is lett, már ezer éve ott készítem saját kezűleg a különböző hangszereket. Mindegyik egyedi és gyönyörű szép, mindegyiknek lelke van. Azonban ezzel a villanyszámlám igencsak megemelkedett.

Az utóbbi időben valamiért áttértem az éjszakai életmódra és egyre többet dolgozom éjjel lámpafényben. Serkenti a munkámat. Így az áram is hónapról hónapra több pénz.

Elkezdtem utánanézni, milyen árban vannak a napelemek mostanában. Jól jönnék ki belőle. Kifejezetten érdekelnek a fenntartható fejlődést elősegítő eszközök és módszerek. Nagyon is hiszek a napelemek sikerességében és hasznosságában. Szerencsére a mi éghajlatunk igen kedvező ezeknek a paneleknek, ugyanis elég sok a napsütéses órák száma, még télen is aránylag jónak mondható. Például egy barátom (aki Finnországban él, annak is egy igen északi városában, Rovaniemiben) azt mesélte, hogy náluk rengetegen akarnak napelemet, de olyan keveset van fent náluk télen a nap, hogy egyszerűen nem érné meg, mivel csak az év felében lenne belőle energia. Az év másik felében viszont rengeteget van fent a Nap. Akkor nagyon hasznos lenne, de az erőssége még akkor sem lenne megfelelő.

Ebből a sztoriból jöttem rá, hogy mi, akik megtehetjük mindenképpen jó, ha legalább elgondolkozunk a dolgon. Olyan ez, mintha ránk raktak volna valami felelősséget ezzel, hogy olyan helyre születtünk, ahol megéri a napelem működtetése. Tőlünk délebbre még jobbak a körülmények, de ott sem jellemző, hogy családi házakra napelemet szereltetnének,mert nem élnek olyan jól az emberek. Érdekesség, hogy általában azok szeretnének napelemet használni, akiknek nehezükre esik a villanyszámla kifizetése, akiknek ez nem lenne gond, azok nem törődnek az ilyesmivel, nekik nem kell hogy emiatt fájjon a fejük. Persze ez most nagyon nagy általánosítás, mivel a megújuló energia divatosnak számít, vannak nagyvállalatok és gazdag magánszemélyek, akik a jó és szimpatikus megjelenésük miatt feltűnően tesznek a környezetért például azzal, hogy napelemeket építtetnek. Nem számít ebben az esetben, hogy az illető milyen indokkal teszi, ha teszi. Azonban nem teljesen értem, hogy miért nincsenek nagyobb pályáztok erre nálunk például. van ugyan egy kamatmentes kölcsön, amit meg lehet pályázni, de teszem azt, tőlünk nyugatabbra támogatást adnak a napelemes fejlesztésekre. Sebaj, mindig tudni kell, hogy van még hova fejlődni.

Tehát a terv a következő: szeretném az áramfogyasztásomat teljes egészében napelemekkel megoldani. Tudnunk kell hozzá, milyen mostanában a napelem ár.

Meg kell hagyni, nem kevés, de állítólag visszajön 10 éven belül és aztán a lenullázott villanyszámládat még élvezheted évtizedekig. Nekem mindenképpen úgy tűnik, hogy jó üzlet, amiben megéri belevágni.