A szaxofon visszaveri, a napelem elnyeli a napsugarakat

Úgy szeretem a hangszereket és Napot. Nem hiába, zenész családban nőttem, fel egy napsütötte nyugat-magyarországi kis városban, közel az osztrák határhoz. Nálunk a Jazz olyan volt, mint a Nap, minden körülötte forgott. Annyira jól tudunk és szerettünk együtt zenélni, hogy amikor testvéremmel kicsit idősebbek lettünk, zenekart alapítottunk, és apát is bevettük. Szóval Apukám gitározott, öcsém dobolt, én meg szaxofonon játszottam és énekeltem.

Szóval jók voltunk együtt, sokszor eszembe jutnak a közös emlékeink a próbákról, vagy amikor még csak gyakorlatunk a hangszereken. Azt biztos jó lehetett hallgatni, főleg tesóm dobolási szárnypróbálgatásait. Olyanok lehettünk, mint egy építkezés, zajos, idegesítő és sosem tudni mikor lesz vége. Erről jut eszembe, hogy a szomszéd épp most újíttatja fel a házát, kicsit korszerűsítjük, mondta, amikor legutóbb beszélgettünk. Szóval új szigetelést kap a ház és napelemeket is fel fognak szereltetni.

Néha olyan kifejezéseket használt, hogy csak pislogtam, mint például napelem inverter. Érdekesen és meggyőzően beszélt a napelemek technológiájáról kérdeztem is tőle honnan ilyen jól tájékozódott. Azt mondta egy ilyen rendszer bevállalása némi átgondolást és utánajárást igényel, és neki sikerült megtalálnia azt a céget, amely a honlapján világosan hétköznapi ember számára is felfogható nyelvezetben magyarázza el ezeket. Ennek a cégnek pedig a weboldala a sporoljnapelemmel.hu.

Elmesélte a szomszéd, hogy a napelem inverter, tulajdonképpen a rendszer egyik legfontosabb eleme. Az egyik fő funkciója, hogy a panelek által elnyelt, Napból kibocsájtott elektromágneses energiát alakítja át villamosenergiává. Ugyanis, mint megtudtam a háztartásokban lévő elektromos eszközök, váltakozó árammal működnek, és az inverter nélkül csupán egyenáram lenne, ami ugye nem jó, hiszen azzal nem lehet villanyt kapcsolni, és semmilyen elektronikai eszközt nem tudna működtetni. Én ezt kicsit úgy képzelem el, mint amikor szaxofonomba befújt levegő hanggá alakul át. Sőt, van még egy másik, szintén rendkívül fontos funkciója a napelem invertereknek. Egyfajta biztonsági rendszerként is lehet rá tekinteni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha például áramszünet lép fel, akkor az inverter lekapcsolja a teljes rendszerünket, nehogy zárlat keletkezzen például, vagy bármiféle kár essen magukban a napelemekben, és a napelemes rendszerben.

Bevallom, a beszélgetésünk után én is felkerestem a sporoljnapelemmel.hu oldalát, és olvasgattam a napelem inverter után – a zene mellett, érdekel a tudomány is. Nagyon érdekes volt számomra az a tény, hogy az, hogy milyen napelemes rendszerünk van, befolyásolja azt is, hogy milyen inverterre van szükség. Már önmagában a tény is sokkoló volt, hogy többféle napelem rendszer létezik.

Van az úgynevezett hálózatba visszatápláló rendszer, ami azt jelenti, hogy a háztartás nem teljesen független az áramszolgáltatótól. A másik típus pedig, ami akkumulátorokkal működik, ezt szigetüzemű rendszernek hívják. Mindkét esetben az inverter feladata gyakorlatilag ugyanaz, de mivel lényegi különbség van a két rendszer között, így nyilván nem mindegy, hogy melyikhez, milyen inverter tartozik. Szerencsére egyébként, azt nem a leendő napelem tulajnak kell eldöntenie, hogy milyen invertert vásárol, mert képzeljétek, az áramszolgáltatók ezt előre meghatározzák. Pontosabban van erről egy lista, hogy melyek azok az inverter típusok, amik rendben vannak. Tévedni igazából nem is lehet így, pláne, hogy a napelemek telepítéséhez szükséges a szolgáltató külön engedélye is.

Nekem mindig is szimpatikus volt a megújuló energia, de amióta beszéltem a szomszéddal, és elolvastam a sporoljnapelemmel.hu oldalát, még inkább az lett. Lehet kérek is titokban egy árajánlatot az oldalukon keresztül napelemes rendszerre.