A barátomnak nem sikerült időben kiszállnia a bandából

Néhány évig egy zenekar tagja voltam. Gyerekkorom óta ez volt az álmom, így kezdetben rendkívül élveztem azt az életvitelt, amit a bandának köszönhetően megtapasztaltam. Rengeteget éjszakáztam, buliztam, a zenélésen és a szórakozáson kívül nem sok érdemi tevékenységet végeztem. Ez azonban egy idő után kezdett sok lenni. A bulikon egyre többet ittunk, egyre jobban elszaladt velem a ló. Ezt szerencsére még időben felismertem, és végül a banda elhagyása mellett döntöttem.

A társaim rendkívül megharagudtak rám, amiért kiszálltam a bandából, egyáltalán nem értettek meg. A zenekar tagjaival a csapat elhagyása óta nem beszéltem. Én azonban ennek ellenére sem bántam meg az elhatározásomat, kerestem egy jó, stabil munkahelyet, végre nappal dolgozom és éjszaka alszom, már nem csak a bulikból áll az élet. Az ivással szinte teljesen felhagytam. Úgy érzem, hogy a meghozott változásoknak köszönhetően sokkal jobb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb az életem.

Tegnap este nagyon meglepődtem, amikor felhívott Boti, a banda gitárosa. A hangja megtört volt és szomorú. Azt mondta, hogy szeretne velem találkozni. Annak idején nekem nagyon rosszul esett a reakciójuk, de harag nem maradt bennem, így természetesen pozitívan reagáltam a megkeresésre. Ma már találkoztunk is.

Boti látványa megijesztett. Rettentően lefogyott, a megjelenése kifejezetten züllöttnek mondható. A megdöbbenésemet valószínűleg nem tudtam titkolni, ugyanis Boti egyből közölte velem, hogy igen, tudja, hogy rossz bőrben van. Azért szeretett volna velem találkozni, hogy bocsánatot kérjen, amiért nem állt velem szóba, miután kiszálltam a zenekarból. Most már jól látja, hogy teljesen igazam volt, az effajta élet bedarálja az embert. A sok buli, ivászat őt is tönkretette, függő lett. Most a családja támogatásának köszönhetően sikerült belátnia a betegségét és szeretne felépülni. A bandából ő is kiszállt, csak sajnos nem időben, elmondása szerint alkoholista lett. A felépülés érdekében a családja segítségével egy addiktológiai kezelést választott.

Botit hosszú évek óta ismerem, nagyon jó barátom volt, így egyből nagyon megsajnáltam, hogy ilyen helyzetbe került. Érdekelt, hogy pontosan milyen addiktológiai kezelésen vesz részt, próbáltam minden részletet megtudni tőle, és megerősíteni a kezelés hatékonyságában. Boti szívesen beszélt erről a témáról nekem. Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ segítségét vette igénybe, amelyre a testvére talált rá. Az állapota felmérése után a szakemberek úgy határoztak, hogy 28 napra be kell költöznie az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központba.

Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központban a kezelések során a Minnesota-modellt alkalmazzák. Ez a modell Amerikából származik, és eredetileg bentlakásos, több hónapos terápiás program, de Botinak szerencsére csak 28 napra kell bevonulnia a központba.

Rendkívül érdekes volt számomra, amikor Boti elmesélte, hogy a Minnesota-modell szerint a szakemberek a felépülési folyamat során nem csak az orvosi ismeretanyagra támaszkodnak, hanem túlnyomó részt saját élményű, felépülésben lévő önkéntes vagy fizetett munkatársakat alkalmaznak. A modell hatékonysága bizonyított, hiszen Amerikában a kezelőintézmények túlnyomó többsége ezt a terápiás módszert alkalmazza. Magyarországra csak az 1990-es években érkezett meg ez a kezelési forma, de azóta egyre elterjedtebbé vált. Én korábban sosem hallottam az effajta kezelésekről, de számomra is rendkívül szimpatikus ez a megközelítés. Biztos, hogy nagyobb hatékonysággal tudnak azok a személyek segíteni az alkoholról való leszokásban, akik szintén átélték azokat a nehézségeket, mint például Boti is.

A barátom szerint a kezelés célja az, hogy segítsenek a függő személynek abban, hogy felismerje mi a problémája és ebből adódóan azt, hogy segítségre van szüksége. A központ munkatársai megmutatják neki azt, hogy pontosan miket kell megváltoztatni az életvitelében és gondolkodásában, hogy tünetmentesen tudjon együtt élni függőségével.

Szerintem Botinak sikerülni fog a felépülés, hiszen már most tisztán látja a függőségének a tényét. Már csak azt kell megtanulnia, hogy hogyan tudja kontrollálni magát az alkoholfogyasztásban. Ezt valószínűleg rendkívül nehéz megszokni, de sokaknak sikerül leszokniuk, Botinak is menni fog.

Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ által használt módszert kívülállóként hatásosnak találom. A valós eredményességéről majd egy hónap múlva fogunk többet tudni. Megbeszéltük Botival, hogy amint kijött a központból találkozunk és beszámol a hogyléte felől. Szurkolok neki, hogy sikerüljön talpra állnia.