A banda mindenben összetart, segítünk még az energetikai tanúsításban is

Írtam már arról, hogy legutóbb a banda a fürdőszobám felújításában segédkezett, ezt ide kattintva olvashatjátok el: https://szolarishangszer.hu/a-banda-pakol-avagy-a-furdoszoba-felujitas-meseje/.

Ahogyan a felújítás előtt is, a felújítás után is összetartunk. A banda a munkánk, a hobbink is egyben, de mi végül is nem csak kollégák, sokkal inkább barátok vagyunk, a barátok pedig segítik egymást.

Így mikor Gábor úgy döntött, hogy eladja a lakását és a barátnőjével egy másik lakásba költöznek, a költözködésben is mindenben a segítségére voltunk. A dobozolás és a pakolás már úgyis nagyon jól ment nekünk.

Már az adásvételi szerződés végleges példányát ment az ügyvédhez aláírni, mikor kiderült, hogy egy energetikai tanúsítványra is szükség lenne ahhoz, hogy az adásvétel valóban létrejöjjön. Persze az ügyvéd ezt már említette valamikor, csak a mi kissé szórakozott Gáborunk feledkezett el erről teljes mértékben.

Elég kaotikus volt az a 2 nap, amíg Gábor minden problémázott, mert fogalma sem volt arról, hogy hogyan is megy egy ilyen e-tanúsítvány megszerzése, nem tudta, hogyan is kezdjen neki.

Én már találkoztam a dologgal, mikor a nővérem költözött el tőlünk, Ő kapott egy ilyet az új lakásához, így segíteni tudtam Gábornak.

Átlinkeltem neki az e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalt, ahol minden le volt írva arról, mi is ez az elektronikai tanúsítvány, bár gondolom az ügyvéd is elmondta neki, csak elfelejtette.

 e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/
e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/

Az energetikai tanúsítvány lényege, hogy az ingatlanok energetikai megfelelőségéről adjon hivatalos, hitelesített tájékoztatást. Persze, a legtöbb ingatlan esetén meg lehet mondani ránézésre, hogy nagyjából mennyire lehet jó, vagy rossz energiafelhasználás, energiamegtartás szempontjából. Mégis, sokkal jobb, ha ezt szakemberek hitelesítik és nem csak hasra ütés szerűen aggatjuk az ingatlanra a jó vagy rossz jelzőt.

Az energetikai tanúsítvány 12 osztályba sorolja az ingatlanokat aszerint, hogy mennyire kedvező a kialakításuk energetikai szempontból. Míg mi magunknak csak annyit tudnánk mondani, hogy jó, vagy rossz, az energatikai tanúsítvány pontosítja, hogy a 12 osztályon belül mégis mennyire jó, vagy rossz egy ingatlan. Azt szokták mondani, hogy a CC alattiakra már ráfér egy szigetelés, de még JJ osztályzatot is kaphat egy ingatlan. A legjobb minősítés pedig az AA++.Ezek a betűk és jelek már ismerősek lehetnek az elektronikai cikkek vásárlásából, ott is vannak A+-os besorolások.

Ez a 12 osztály is hasonlóan mutatja meg, hogy mennyire jó egy ingatlan energetikai szempontból. Értelemszerűen annál jobban járunk, minél magasabb besorolású lakásba költözünk, hiszen ez azt jelenti, hogy korszerű az ingatlan energetikája.

Maga a besorolás pedig úgy zajlik, hogy keresni kell egy céget, akik ezzel foglalkoznak. Mi a e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalt kerestük fel, mert velük már volt tapasztalatom és maximálisan meg is voltam velük elégedve. Ezek után időpontot kell egyeztetni velük. Ez azt takarja, hogy mikor jönnek el felmérni a lakást. Gyorsan, hatékonyan dolgoznak a szakemberek. Persze a lakás nagyságától is függ, mennyire tudnak gyorsan haladni, de egy pár óra leforgása alatt ezzel végeznek. Ezek után elküldik az adatokat a központjuknak, ahol ezeket kiértékelik és ki is tudják állítani magát a tanúsítványt.

Ez e-mailben vagy futárszolgálattal érkezik meg a megrendelőhöz. Persze vannak olyan esetek, mikor nincsen idő megvárni a futárt. Szerencsére erre is gondoltak, így a felmérést követően 6-12 órával már SMS-ben el tudják küldeni a tanúsítvány árát, amivel már megköthető például egy szerződés.

A mi esetünkben is ez történt, hiszen a felmérésnél Gábor is jelen akart lenni, így későbbi dátumra egyeztetett időpontot. Gyorsan dolgoztak, reggel érkeztek, kora este pedig a tanúsítvány számét már el is tudta küldeni az ügyvédnek, így 2 nap múlva alá is tudták írni a szerződést, hivatalosan is eladta a lakását.

A legjobb az volt az egészben, hogy ezért a gyors eljárásért nem is kellett plusz díjat fizetni, ez egy olyan szolgáltatás, ami teljesen alapvető az e-tanusitas.eu oldalnál.

Nagyon kedvező áron dolgoznak, pedig megtehetnék, hogy többet kérnek el, hiszen mégis csak egy kötelező dokumentum. De maradnak a realitás talaján. Szakszerűen és gyorsan elvégeztek mindent, hamar kiállították a tanúsítványt, ami 10 évig érvényes még a lakásra, így a következő lakónak már nem kell 10 éven belül újat igényelnie, ha esetleg költözne.

Egyszerű ennek a dokumentumnak a kiállítása, örülök, hogy segíthettem Gábornak ebben. Az e-tanusitas oldalán mindent meg lehetett találni a tanúsítvánnyal kapcsolatban, így nem maradtak fehér foltok, mire megérkeztek a szakemberek, minden gördülékenyen zajlott, mindenre válaszolni is tudtunk Gáborral, mert amiben nem voltunk biztosak, annak utána néztünk.

Így segítettem neki az energetikai tanúsítvány igénylésben.